Alles over fotopapier voor het maken van de mooiste prints

Met kwalitatief fotopapier kunt u zelf de mooiste, kleurrijke foto’s scherp afdrukken. De foto’s zijn van een dusdanige kwaliteit, zodat ze mooi ingelijst kunnen worden. Om thuis of op kantoor aan de muur te hangen of voor in een leuk fotolijstje voor op een kast of bureau. Alles over fotopapier leest u in dit artikel.


Soorten fotopapier

Als u op zoek bent naar fotopapier komt u er al snel achter dat er diverse soorten fotopapier zijn. Zo is er mat en glanzend fotopapier, maar heeft u ook keuze uit verschillende formaten fotopapier. Als u een foto wilt printen met een doorsnee kleurenprinter, kiest u het best voor losse vellen a4-fotopapier. Deze kunt u eenvoudig pakken en in uw printer doen als u een foto wilt afdrukken. Naast losse vellen zijn er echter ook rollen fotopapier. Hier kunt u echter alleen mee uit de voeten als u een speciale fotoprinter heeft.


Thuisgebruik en zakelijk gebruik

Voor thuisgebruik kiest u daarom beter voor losse vellen op A4-formaat, die in een kleurenprinter kunnen. Wilt u foto’s afdrukken voor zakelijk gebruik? Dan zijn fotovelrollen beter, mits u hier een geschikte printer voor heeft. Zo wordt foto’s afdrukken heel eenvoudig en kunt u snel vele beelden in diverse formaten laten afdrukken, zonder een drukker te hoeven inschakelen. Afzonderlijke foto’s kunt u vervolgens eenvoudig snijden met een snijmachine.


Voordelen van mat en glanzend papier

Wilt u alles over fotopapier weten? Dan bent u zeker benieuwd naar de voordelen van zowel mat fotopapier als die van glanzend papier. De ene vorm van papier is namelijk fijner in gebruik voor bepaalde toepassingen dan de andere vorm.


Mat fotopapier

Dit papier is handig te gebruiken als u zelf fotokaarten of eenvoudige brochures van het fotopapier wilt maken. Doordat het papier mat is, spiegelt het niet en zijn de afbeeldingen altijd mooi zichtbaar, ook als een kaart of brochure ergens in het licht hangt. Andere voordelen van mat papier zijn:
  • Het trekt geen stof aan
  • Vingerafdrukken zijn er niet goed op te zien
  • De inkt droogt snel en er ontstaan dus niet snel vegen of vlekken op de foto

Glanzend fotopapier

Glanzend fotopapier laat voornamelijk kleuren en pixels mooier uitkomen. Daarom is dit fotopapier het mooist om te gebruiken voor foto’s die u wilt inlijsten. Andere voordelen van glanzend, oftewel glossy papier, zijn:
  • Details op foto’s zijn beter zichtbaar
  • Tekst van kleine letters is beter leesbaar
Inkt droogt wel veel minder snel, dus kijk uit als u meerdere prints na elkaar afdrukt. Haal ieder vel na drukken voorzichtig uit uw printer. De beste fotoprint-printers zijn overigens Pixma printers. Die kunnen namelijk meer dots per inch afdrukken, waardoor foto’s veel scherper zijn.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt