Wat is het effect van papier printen op het milieu?

Overweegt u om minder papier te gebruiken op uw kantoor? Papier is niet altijd even belastend voor het milieu. Dé Kantoorvakhandel geeft u met deze uitleg over papier in relatie tot het milieu handvatten om te bepalen wanneer u op papier moet printen, of moet overwegen de documenten digitaal te lezen.

De papierindustrie gebruikt vooral het zaagsel en de takken van bomen voor de productie van papier. Boomstammen worden in andere branches verwerkt, bijvoorbeeld voor de meubelindustrie. Voor papier wordt steeds vaker een mengsel gebruikt van gerecycleerd papier en nieuwe pulp van papier. Bekende milieulabels voor papier zijn FSC® en PEFC™.

Recycling papier vs. digitaal

Papier wordt in Nederland en België zeer goed gerecycled, tot wel 85%. Van de digitale dragers, zoals computers, smartphones en tablets, wordt nog maar circa 15% gerecycled. Deze E-waste, de vervuiling als gevolg van digitale media en zijn dragers, neemt jaarlijks toe met 3 tot 5%.

Toepassing van papier binnen het milieu

Papier printen is dus niet automatisch de slechtste keuze voor het milieu. De afweging voor het milieu ligt vooral in de toepassing van de documenten; een digitaal archief vraagt minder ruimte en kan beter doorzoekbaar zijn dan een fysiek papieren archief. Daarnaast kost het veel energie om data digitaal op te slaan, bijvoorbeeld het stroomverbruik van de datacenters die in aantallen blijven toenemen.

Wanneer is het beter voor het milieu om papier wel te printen?

Het is beter voor het milieu om papier te printen dan om het digitaal te lezen wanneer het document maar door 1 of 2 personen wordt gelezen. Het printen van het papier kost in zo’n geval minder CO2-uitstoot.

Leest u veel online, zoals documenten, of de krant? Wanneer u per document meer dan 30 minuten tijd kwijt bent aan lezen dan is het printen op papier energiezuiniger dan het digitaal lezen.

Tips voor milieuvriendelijker printen

  • Print standaard dubbelzijdig.
  • Print in een kleiner lettertype.
  • Kies voor printer met een energy-star label. Deze zijn milieuvriendelijker vanwege het energieverbruik.
  • Kies voor een multifunctional, in plaats van een losse printer, losse kopieermachine, losse scanner en een losse fax.
  • Zorg dat uw apparaten naar de slaapstand gaan als er geen gebruik van wordt gemaakt.
  • Kies voor gerecycled papier met een FSC- of PEFC-keurmerk en gebruik voor intern papier 70 grams papier, in plaats van 80 grams papier.
  • Lever uw oud kantoorpapier ook daadwerkelijk als oud papier in, en gooi het niet in de prullenbak.
  • Print alleen de documenten wanneer u ze nodig heeft. Zo voorkomt u dat u voorraden aan gaat leggen of papier kwijtraakt waardoor het nogmaals geprint moet worden.
  • Wanneer is het beter voor het milieu om papier niet te printen?

Wanneer u documenten beschikbaar stelt voor een presentatie of een bespreking dan is het energiezuiniger om uw papier niet te printen, maar de documenten digitaal aan te bieden.


 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt