Wat is een goede werkhouding op kantoor?

Een goede werkhouding is erg belangrijk om verschillende gezondheidsklachten op het werk te voorkomen. Er kunnen bijvoorbeeld rugklachten optreden wanneer u niet rechtop zit. Veel mensen nemen zich onbewust een verkeerde houding aan. Wij hebben een aantal belangrijke punten voor u op een rijtje gezet. Aan de hand van deze punten kunt u eenvoudig uw werkhouding verbeteren. 

Achter het bureau

Uw werkhouding achter uw bureau is erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan uw beeldscherm, het toetsenbord, maar ook de hoogte van uw bureau. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet. 

Beelscherm

De hoogte van uw beeldscherm is belangrijk voor een goede houding. Stel uw beeldscherm af wanneer u recht voor het scherm zit. De bovenkant van het scherm dient u af te stellen op uw ooghoogte. U kunt gebruik maken van een monitorverhoger als u een klein beeldscherm heeft. Niet alleen de hoogte van uw beeldscherm is belangrijk, ook de kijkafstand. 

Kijkafstand

Uw beeldscherm moet op een kijkafstand staan van 50 tot 70 centimeter. Door het beeldscherm op de juiste hoogte af te stellen zorgt u ervoor dat de optimale kijkhoek naar uw monitor zo’n 30 graden is. Dit voorkomt nekklachten omdat u uw nek teveel moet buigen.  

Afstand toetsenbord

Het is per persoon verschillend wat de beste houding is voor uw toetsenbord. Er wordt vanuit gegaan dat uw armen voor een gedeelte kunnen rusten op het bureau. U kunt eventueel een polssteun gebruiken. Dit biedt ondersteuning aan uw polsen, waardoor deze comfortabeler liggen. 

Hoogte bureau 

U bureau dient zo ingesteld te staan dat u onderarmen een horizontale lijn maken met werkblad wanneer u rechtop zit. Typt u veel op het werk? Een hoger afgesteld bureau wordt dan aanbevolen. Leest u veel (niet vanaf het beeldscherm) en schrijft u regelmatig? Stel dat het bureau lager in. 

De bureaustoel 

Een goede bureaustoel is erg belangrijk om de juiste werkhouding te genereren. Stel uw bureaustoel zo in dat uw knieën een hoek van 90 graden (of iets meer) maken wanneer u uw voeten plat neerzet. 

De armleggers van een bureaustoel dienen zo ingesteld te staan dat u armen een hoek van 90 graden op de armleggers rusten als u schouders recht staan. 

Een bureaustoel met een verstelbare rugleuning is gewenst. Kies voor een kantelstelling waarbij de zitting en rugleuning tegelijk naar voren en achteren kunnen kantelen om de zithoek te behouden. 

De knieën

Zoals al eerder vernoemd, dienen de knieën minimaal een hoek van 90 graden te maken. 

De voeten op de grond

Uw voeten dient u plat op de grond te plaatsen. Laat ze niet hangen en zet ze niet te ver naar voren, dit bevorderd uw houding niet. U kunt gebruik maken van een voetensteun om de ideale hoek tussen uw bovenbenen en onderbenen te krijgen. 

Tips

We hebben nog drie tips voor uw om de werkhouding achter de computer te optimaliseren: 

  • Ga niet onderuitgezakt in uw bureaustoel zitten. 
  • Houd uw schouders ontspannen.
  • Neem rust en beweeg als u meer dan 2 uur achter elkaar op een computer moet werken.

Heeft u een nieuwe bureaustoel of een voetensteun nodig? Kijk voor de dichtstbijzijnde kantoorvakhandel op onze postcodezoeker.

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt