Waar let ik op bij aanschaf van energiezuinige verlichting?

Energiezuinige verlichting zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er spaarlampen, LED-lampen en TL-lampen. Wanneer u kiest voor energiezuinige verlichting thuis of op kantoor bent u niet alleen erg milieubewust bezig, maar bespaart u ook nog eens op de kosten. Energiezuinige verlichting kent namelijk een langere brandduur en een lager stroomverbruik dan de verouderde gloeilamp. 

In dit artikel vertellen wij u meer over het gebruik van energiezuinige verlichting en de aanschaf daarvan. 


Energiezuinige lampen

Vroeger was men vooral bekend met de gloeilamp. Echter is het tegenwoordig zo dat men steeds milieubewuster is en kiest voor energiezuinige lampen. Energiezuinige lampen zijn: spaarlampen, LED-lampen en TL-lampen. 


Aanschaf energiezuinige verlichting

Wanneer u gloeilampen gaat vervangen, omdat u energiezuinige verlichting heeft aangeschaft, zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat u begint met het vervangen van de lampen die het vaakst branden. 

Als u energiezuinige verlichting wilt aanschaffen zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Kies bijvoorbeeld zo veel mogelijk voor lampen met energielabel A. Daarnaast zijn er nog een aantal aspecten waar u aan moet denken bij het aanschaffen van energiezuinige verlichting. 


Lichtkleur

Een energiezuinige lamp geeft veel meer licht dan een gloeilamp met hetzelfde wattage. U kunt daarom beter kijken naar de hoeveelheid lumen die op de verpakking vermeld staat. Lumen staat voor de hoeveelheid licht die een lamp geeft. Ter vergelijking: een gloeilamp van 15 watt geeft 100-150 lumen licht, een gloeilamp van 40 watt geeft 400-500 lumen licht en een gloeilamp van 100 watt geeft ruim 1.300 lumen licht.


Lichtwarmte

Koel wit of warm licht geeft veel verschil in sfeer. U kunt de sfeer van het licht aflezen aan het aantal Kelvin op de verpakking. Tot 3.000K geeft een lamp warm tot redelijk warm licht, boven de 3.000K wordt het licht steeds witter.
 

Dimbaar

Kijk op de verpakking of de lamp geschikt is om te dimmen. Niet alle spaar- en LED-lampen hebben die mogelijkheid.

 

Nog geen antwoord op uw vraag? Vind een adviseur bij u in de buurt